La nostra història ...

Comú és l’origen de les Falles a la Comunitat Valenciana si tenim en compte que naixen de la cremà de les deixalles dels tallers de carpintería. Però aquest origen tan senzill careix de la sàtira i l’espèrit crític amb que hui ixen els monuments al carrer.

Cal mirar enrrere quasi uns 30 anys, Espanya es troba en un període de Transició, i la preocupació per la situació del moment està present a tota la geografia espanyola. Més concretament, si retrocedim en el temps 28 anys, tots nosaltres tenim en la memoria el 23 de Febrer de 1981, fecha marcada per el Colp d’Estat, per el sentiment de no saber que anava a passar, i al mateix temps de intentar saber-ho escoltant desde el llit tot el que els transistors podíem emitir.

I és poc menys d’un mes después, en març de 1981, quant un grup de xiquets del carrer Blasco Ibáñez de Vallada acompanya la cremà de les deixalles dels carpinters amb ninots de palla i fusta, vestits amb roba vella de les seues cases, fent burla de Tejero i el Colp d’Estat. El que va començar com un dia de jocs i entreteniment per a un grup de xiquets del poble, dos anys després és va consolidar al carrer Blasco Ibáñez de Vallada com a el que hui coneguem com a Asociació Cultural Falla Blasco Ibáñez de Vallada. A partir d’aquest moment, al igual que a la resta de la Comunitat Valenciana, del 15 al 19 de març la sàtira i la burla ixen al carrer en forma de monument, celebrant així el día de Sant Josep, patró dels carpinters, i esperant que el foc acabe amb els problemes i els mals.

Pares i xiquets ja contaven amb un lloc on reunir-se, on anar a sopar de sobaquillo, dinar de paella, fer bunyols i chocolate, però sobre tot on decidir i donar forma cada any al monument. Eixe lloc era el Casal de la Falla, casal que desde entonces està obert per a tot el poble, per a tots aquells que senten curiositat per vore com és fa un monument faller i per a tots aquells que volen disfrutar de les nostres festes Josefines.

Els anys han passat i les circumstàncies han canviat, però any a any, entre el 15 i el 19 de març, desde fa 28 anys, la Comisió Fallera ha tret un monument al carrer, a fet crítica de les circumstàncies del moment i ha disfrutat de les Falles amb música, pólvora i humor. Monuments que amaguen sentiments d’esforç, ilusió i treball posats per tots i cadascun dels membres de la Comisió Fallera, membres que durant tot l’any treballen al Casal fent i desfent figures, serrant,
lijant, pintant i pensant quin serà el “Lema” de cada any.

28 anys de historia guarden molts records i moments que han estat modelats i plantats al cantó del carrer Blasco Ibáñez de Vallada, moments que han permitit i seguiran permitint que la festa valenciana per excel·lència perdure al nostre municipi, igual que perduren les lletres del escriptor Vicente Blasco Ibáñez.


La Comisió Fallera de la Falla Blasco Ibáñez de Vallada.